Als ghostwriter schrijf ik teksten in opdracht, voor onder meer boeken, blogs, columns en speeches. Jij publiceert die in jouw naam en alleen jij wordt vermeld als auteur.
De ghostwriter blijft onzichtbaar, op de achtergrond. Jij voedt mij met jouw verhaal, kennis, ervaring, informatie. Vooraf spreken we af welke stijl/tone of voice de tekst moet hebben en welk doel je ermee wilt bereiken.
Na afronding stuur ik je een factuur waarbij ik expliciet vermeld dat ook het auteursrecht automatisch aan jou is overgedragen.
Opdrachtgevers
De opdrachtgevers voor ghostwriting zijn net zo verschillend als die van mijn overige tekstproducties. Hierna enkele voorbeelden van (mogelijke) opdrachtgevers.
Werkwijze
De werkwijze hangt af van verschillende factoren, zoals het schrijfproduct, de voorbereiding en de omvang van de tekst.
Boek
Je hebt een uitgebreid verhaal op papier gezet dat ‘alleen nog maar’ geredigeerd hoeft worden. Samen bespreken we de basistekst en jouw ambities. Vervolgens stellen we vast wat er moet gebeuren.
Soms doen we alleen een lichte bewerkingsslag, of is jouw eigen verhaal zo goed geschreven dat we je alleen wat tips geven en eventueel coachen bij het vervolg. Soms zetten we alles op de schop, maar nooit zonder overleg.
Het kan ook zo zijn dat jij helemaal niets op papier hebt gezet, maar dat het boek tot stand komt door een serie interviews. Tijdens intensieve gesprekken luisteren we heel goed naar jouw bedoeling en stellen we vragen om te verhelderen wat je wilt vertellen – en vaak ook om bepaalde onderwerpen te verdiepen.
Het mooie hiervan is dat het verhaal vanaf het begin in jouw woorden wordt opgeschreven. Mensen die je kennen en/of vaak hebben horen praten, herkennen jou erin. Daar schuilt vaak ook de kracht in van het boek.
Bij boeken schrijven we in de startfase graag een aantal proefpagina’s, zodat je zelf kunt vaststellen of de tekst wordt wat jij ervan verwacht.
Blog of column
Ook hier kan de aanpak variëren. Vaak leveren opdrachtgevers een eigen, eerste versie aan, met een korte toelichting (schriftelijk of mondeling) van de kernboodschap die ze willen overbrengen.
Het gebeurt ook dat we een kwartier tot een half uur bellen. De opdrachtgever heeft dan een idee van wat hij wil vertellen en door er samen over te sparren, wordt helder hoe we het gaan doen.
Sommige opdrachtgevers leveren een aantal bronteksten of weblinks aan én een globaal idee over wat ze willen vertellen. ‘Maak er maar wat van!’
Speech
De speech komt vaak tot stand door een combinatie van een gesprek en de aanzet die de speecher zelf op papier heeft gezet. Afhankelijk van de complexiteit kan er nog meer informatie worden toegevoegd.
Heel anders dan bij andere teksten, is een speech niet (in eerste instantie) geschreven voor lezers, maar voor luisteraars. Dat vraagt om een andere manier van schrijven. Bovendien is het cruciaal dat de woordkeus past bij degene die de woorden uitspreekt. Dat betekent dat ik me als speechschrijver moet verdiepen in jij, die de speech geeft.