Stoplichtwaanzin

06 jul Stoplichtwaanzin

Gistermiddag gebeurde het weer. Ik ben er helemaal klaar mee en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Het moet afgelopen zijn met deze #stoplichtwaanzin. 

Vlakbij mijn huis is een kruispunt waar niet slechts één stoplicht hangt, maar zes en twintig. Zes. En. Twintig! Ik ging van huis in de hoop te kunnen genieten van een ontspannen wandeling. Bij het eerste stoplicht ging het al mis. Twee minuten en zeven seconden heb ik moeten wachten totdat het dit stoplicht beliefde om van rood naar groen te springen. In die volledige tussentijd is er vrijwel geen enkele auto voorbijgekomen.

Zo gaat het vaak, vooral op zondag vóór 6 uur ‘s ochtends. Op andere tijden gebeurt het minstens zo vaak dat er wél auto’s voorbijkomen, maar dat ik er moeiteloos tussendoor kan glippen. En als ik onverhoopt een auto niet opmerk, dan nóg is er niets aan de hand, want dan wordt er wel geremd of in een boog om mij heen gereden.

Wachten totdat ik een zombie word?

Wachten terwijl er vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid geen enkele reden is, is flauwekul, kolder, waanzin. Veel ernstiger is dat deze stoplichtwaanzin van mensen zombies maakt. We kijken niet meer zelf, we denken niet meer zelf, we drukken op het knopje en wachten tot nader order van een geautomatiseerd systeem. Een systeem van schijnveiligheid; immers, het stoplicht let niet voor ons op, het verschiet alleen van kleur.

Wat is de legitimatie van deze buitenproportionele aantasting van onze natuurlijke alertheid en onze bewegingsvrijheid? Het aantal verkeersdoden in Nederland was 661 in 2019. Dat is 0.0039% van de totale bevolking. Een fractie. Hoeveel procent daarvan het gevolg is van het negeren van een rood stoplicht wordt niet vermeld. Waarom vermeldt het CBS deze cijfers niet? Ik kan maar één ding bedenken: om het volk onwetend te houden. O, nog één: om de verkeerslichtenindustrie in leven te houden. Wacht, en de belangrijkste: om de #alsikmaargeenongelukkrijginhetverkeerangst zo hoog mogelijk te houden.

Stoplichtdictatuur

Het aantal mensen dat lijdt onder deze stoplichtdictatuur van de overheid wordt elk jaar groter. Neem ten eerste de stress van het wachten zonder reden. Verplicht stilstaan in een samenleving die je dag in dag uit bestookt met prikkels om juist meer te bewegen… hoe bizar en tegenstrijdig is dat?! Ten tweede is er de remming van de creativiteit. Hoe spannend en waardevol is het om – als er toch een auto nadert, in a split second te mogen reageren? Ten derde geeft de adrenaline die in zo’n situatie vrijkomt, je een enorm gevoel dat je leeft. En dat is toch waartoe wij mensen op aarde zijn: leven.

Stoplichtwaanzin maakt zombies van ons. Het remt elk avontuur en slaat onze natuurlijke alertheid dood. Erger, het verdooft ons reptielenbrein: dat deel in onze hersenen dat instinctief reageert wanneer er dreiging is. Met andere woorden: het hart van onze persoonlijke bescherming.

Protestmars

Ik sta niet langer toe dat mijn bewegings- en keuzevrijheid verder worden afgebroken. De komende dagen loop ik een #protestmars van Deventer naar Amsterdam waarbij ik elk stoplicht dat er op mijn pad komt, zal negeren. Om te voorkomen dat de autoriteiten – hetzij van linkerzijde, dan wel van rechts – proberen mijn recht om te vechten voor mijn grondrechten in de kiem te smoren, zeg ik niet wanneer mijn mars begint en evenmin welke route ik zal lopen.

Voetgangers die mij ontmoeten, nodig ik hierbij van harte uit om mij te vergezellen. Automobilisten die mij zien oversteken, roep ik op om te proberen mij te raken, in een liefdevolle poging mijn creativiteit en reactiesnelheid maximaal te stimuleren en de functie van mijn reptielenbrein te heroptimaliseren.

Mocht ik niet snel genoeg zijn en in aanraking komen met uw voertuig, dan neem ik u niets kwalijk. Integendeel: ik kan u alleen maar dankbaar zijn dat u de moed heeft opgebracht niet weg te kijken en niet normaal te maken wat niet normaal is. Onze vrije, democratische rechtsstaat is het waard om gekoesterd en verdedigd te worden tegen elke vorm van waanzin!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.